13 september 2013

Kandidaat nr 101 - Tasuja

Alljärgnevaga annan teada, et kandideerin Emmaste valla volikogusse. Toon välja peamised seisukohad, mida minu nägemuse järgi vallas teha tuleks. Sa võid nendega nõustuda või mitte. Võid ka julgesti ühendust võtta ja oma mõtted edasi anda. Eesmärk on leida parimad lahendused Emmaste valla jaoks.

Olulisemaid märksõnu minu jaoks ongi kaasamine. Me ei saa oma tuhatkonna elaniku juures lubada kellegi kõrvale tõrjumist. Igaühe arvamus on oluline! Ka peale valimisi – kõik osapooled tuleb ära kuulata, anda võimalus kaasa rääkimiseks. Leian, et võimalusel tuleks moodustada laiapõhjaline koalitsioon.

Senisest enam tuleb väärtustada inimest. Siseministeeriumi kohalike omavalitsuste võimekuse edetabelis oleme Eestis 38. kohal. Mina soovin, et oleksime esirinnas ka teenuste pakkumise ja elanike rahulolu osas. Siin on arenguruumi.

Infovahetus inimese ja volikogu ning vallavalitsuse vahel peab olema tihe ja operatiivne. Seda nii dokumentide-otsuste avalikustamise kui valla kodulehe osas. Valla leht kui infokandja peab jõudma igasse valla perre! Praegu süsteemitult toimuvad külakoosolekud asendaksin regulaarsete kokkusaamistega. Nimetame neid siis vallavalitsuse infotundideks või külakoosolekuteks. Sisu on oluline.

Meil on ilus ja hoolitsetud koolimaja ning selle ümbrus. Erinevalt praeguste juhtide ebakindlusest ütlen otse välja, et jätkame 9-klassilise koolina. Aga mitte ainult ei jätka, vaid eesmärgiks on teha arenguhüpe. See eeldab uute infotehnoloogiste vahendite kasutusele võttu ning uute ja kaasaegsete õppevahendite hankimist eri ainetundide jaoks. Selleks tuleb haridusse senisest enam investeerida. Aga minu jaoks on haridus prioriteet! Näen, suurendada saab ka haridusasutuste koostööd valla teiste allaasutustega. Pean tähtsaks mitteformaalse hariduse suuremat rakendamist ja sidumist formaalse haridusega.

Olen alati olnud seda meelt, et huviringid peavad lastele tasuta olema! Lisaks peavad kogu valla lapsed saama tasuta bussiga sõita. Ehk siis ka Õngu suunal elavad lapsed ja nii hommikul, päeval kui õhtul. Sellega anname kõigile lastele võimaluse osaleda huviringides ja noortekeskuse tegevuses koolipäeva järel. Praegu sõltutakse koolibussist või vanemate rahakotist.

Näen, et kool suudab koostöös spordiklubiga pakkuda palju enam võimalusi sportimiseks, s.h. ringide näol. Lisaks tuleks rohkem sportimisvõimalusi pakkuda ka täiskasvanuile. Spordielu eest peab vastutama ja seda eest vedama täiskohaga sporditöötaja.

Minu jaoks on Emmaste lapsed suur väärtus, seega pean oluliseks ka nende kasvatajaid suurema palgaga väärtustada. Ehk lasteaiakasvatajate palk peab tõusma!

Valda ei saa edukalt eest vedada kaugjuhtimise teel. Leian, et vallavanem peab olema kohalik inimene, kes näeb seda ametit kui ööpäevaringset ja igapäevaset tööd. 

Kogu juhtimine peab olema avatud ja aus. Valla rahaasjad on tähtis hoida läbipaistvana. Kodanikel peab olema võimalus aru saada, kuhu ja kuidas raha kulutatakse.

Midagi tuleb muuta prügimajandusega. Ei ole harv juhus, kui Nurstes, Emmastes või Valgul prügikastid üle ajavad. Seda on kurb ja kole vaadata. Luban sellele probleemile lahenduse otsimisega tegeleda.

On selge, et inimeste jaoks üle Eesti on hetkel kõige tähtsam küsimus töökohad kodukohas. Omavalitsusel tuleb kaasa aidata, et valla elanikud võiksid siin luua oma ettevõtte või suudaksid ja tahaksid selle tegevust Emmastes jätkata. Näen, et sellele aitaks kaasa ka tankla taasavamine vallas. Olles asja uurinud, tean, et see on võimalik. Seisan selle eest!

Senisest enam tuleb leida võimalusi kogu valla teedevõrgu parandamiseks. Võimalusel muuta need tolmuvabaks. Kui Sõru sadama piirkond on meil kaunis ja korras, siis Tärkma ja Haldi vajavad investeeringuid. Mereäärse vallana on sadamad meie uksed ning oma ukseesise hoiab tubli peremees ikka ilusana.

Toome elu maale tagasi!


Lugupidamisega, 
Hergo Tasuja,
Tasujapresidendiks@gmail.com

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar